FAQ

  1. Kan homeopathie samen gebruikt worden met reguliere medicatie?
  2. Moet ik dagelijks homeopathische middelen nemen en voor hoelang?
  3. Geeft homeopathie eerst verergering van mijn klachten?
  4. Wat gaat niet samen met een homeopathische behandeling?
  5. Waarom houdt de homeopaat niet alleen rekening met mijn klachten, maar ook met mij als persoon?
  6. Werkt homeopathie alleen als je erin gelooft?
  7. Is homeopathie wetenschappelijk te bewijzen?
  8. Is homeopathie gevaarlijk?

1. Kan homeopathie samen gebruikt worden met reguliere medicatie?
Ja zeker, het is geen enkel probleem om zowel homeopathische als reguliere medicatie samen te gebruiken. Uiteraard van beide het liefst zo weinig mogelijk. Medicatie mag zelfs niet altijd zomaar gestopt worden; levensnoodzakelijke medicatie of behandelingen moeten ten alle tijden en in nauw overleg met de behandelende arts doorgenomen worden.

2. Moet ik dagelijks homeopathische middelen nemen en voor hoelang?
Nee, homeopathie is een energetische geneeswijze die het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert. Hierbij wordt het lichaam geprikkeld om te genezen. Homeopathie zal daarom alleen gegeven worden indien dat zelfgenezend vermogen verzwakt is, slecht functioneert of zelfs helemaal niet lijkt te reageren. Als het lichaam zichzelf weer geneest, kunnen de homeopathische middelen gestopt worden, totdat er opnieuw problemen ontstaan en het lichaam weer een duwtje in de rug kan gebruiken.

3. Geeft homeopathie eerst verergering van mijn klachten?
Na inname van het homeopathisch middel kunnen sommige klachten kortstondig verergeren, om vervolgens, samen met de algemene energie, te verbeteren. Dit gebeurt echter niet altijd: soms lijkt het aanvankelijk alsof een middel geen effect heeft, maar wordt de patiënt na een aantal weken toch stap voor stap beter. Of iemand een verergering zal krijgen op een middel is niet te voorspellen, maar áls er een optreedt, is dat meestal een goed teken. Het is een bewijs dat het homeopathisch middel de patiënt zeer diep raakt!

4. Wat gaat niet samen met een homeopathische behandeling?
Cafeïne en munt kunnen de werkzaamheid van homeopathische middelen verminderen. Dit kan eenvoudig vermeden worden door cafeïnevrije producten en geen/ weinig munt te gebruiken. Reguliere medicatie kan meestal zonder problemen samen met homeopathische medicatie gebruikt worden. Zware medicijnen kunnen soms echter wel de doeltreffendheid van homeopathische middelen verminderen of beperken (vb. cortison/ prednison – veel antibiotica gebruik - immunosuppressiva - chemotherapie). Echter nooit andersom: homeopathie zal de werking van reguliere middelen niet negatief beïnvloeden.

5 . Waarom houdt de homeopaat niet alleen rekening met mijn klachten, maar ook met mij als persoon?
In homeopathie wordt gekeken naar de gehele persoon met zijn klachten en gewoonten, zowel op lichamelijk als op emotioneel en mentaal vlak. Het homeopathisch middel dat het beste bij dit geheel past, zal de energie van dit individu het meest effectief bijladen. Op die manier is het mogelijk dat 2 personen met keelpijn elk een ander homeopathisch middel krijgen, omdat ze in alles verschillen, zowel qua soort keelpijn als qua gemoed en karakter.

6. Werkt homeopathie alleen als je erin gelooft?
Nee, je hoeft er niet in te geloven, als je er maar open voor staat. Het is immers erg belangrijk dat je duidelijk over je klachten en over jezelf vertelt. Homeopathie bestaat al meer dan 200 jaar en wordt beoefend in alle landen van de wereld. Ze heeft telkens weer opnieuw bewezen zowel bij mensen als bij dieren heilzaam te zijn. Er wordt vaak over de placebo-werking van homeopathie gesproken, maar als je ziet dat er veel pasgeboren baby’s of peuters behandeld en genezen worden, zonder dat zij beseffen dat ze bij een homeopaat geweest zijn, is placebo-effect eigenlijk uitgesloten. Ditzelfde geldt voor dieren. Daarnaast verbeteren sommige mensen al na één middel, en moeten anderen diverse middelen uitproberen voordat ze enig effect waarnemen.

7. Is homeopathie wetenschappelijk te bewijzen?
Het echte werkingsmechanisme van homeopathie is voorlopig nog een wetenschappelijk raadsel. Dat komt omdat homeopathie een energetische geneeswijze is, die heel moeilijk volgens de hedendaagse eisen van wetenschappelijk onderzoek en bewijsvoering te verifiëren valt. Toch zijn er momenteel veel wetenschappers bezig met het onderzoek naar de werking ervan. De ervaringen uit de praktijk (bij familie, vrienden, kennissen en vooral bij baby's en dieren) zijn uiteraard het beste bewijs voor de werking van homeopathie.

8. Is homeopathie gevaarlijk?
Nee, zeker niet als het correct gebruikt wordt. Met homeopathie probeert men de energie van een zieke persoon te verbeteren, zodat deze zelf beter tegen zijn aandoeningen kan vechten. Als men een niet goed passend homeopathisch middel geeft, zal de energie van dat lichaam niet toenemen maar ook niet afnemen. Aangezien homeopathie een natuurlijke geneeswijze is die geen chemische bestanddelen gebruikt, kunnen er geen bijwerkingen optreden (zoals bij reguliere medicatie wel het geval is).